Новини

Павел Лисев: Все повече компании у нас изследват в какво може да бъде полезен AI спрямо сектора, в който оперират

Компаниите се ориентират от SaaS решения към такива в дълбоките технологии

01.07.2024

 

Изпълнителният директор Павел Лисев участва в заключителния панел “Етичното измерение на AI” в програмата на Green Transition Forum 4.0 - най-голямото и значимо събитие в Централна и Източна Европа, посветено на европейската зелена сделка. В разговора той сподели експертен поглед над тенденциите през последните години и каква ще бъде ролята на Фонд на фондовете в подкрепа на технологичния напредък в следващата многогодишна рамка.

“Като институционален орган, управляващ финансови инструменти по европейски средства, имаме важната роля да подкрепяме идеи и проекти в иновациите, дигитализацията, кръговата икономика. Имах възможност през последните години да наблюдавам средата. Фонд на фондовете е подкрепил повече от 3 500 проекта. Над 320 са стартиращи компании от портфолиата на фондовете ни за рисков капитал, като голяма част от тях са в информационните технологии. Виджам ясната  тенденция компаниите да се ориентират все повече от решения тип SaaS (софтуер като услуга) към решения в дълбоките технологии. Сред подкрепените чрез фондовете ни за дялови инвестиции компании има такива в биометрика, киберсигурност, виртуална и добавена реалност, дигитални близнаци. Всички те са локално разработени решения с потенциал за паневропейска експанзия и дори глобално разрастване. Виждам и все повече компании, които внимателно изследват как да прилагат изкуствения интелект и в какво AI може да им бъде полезен спрямо сектора, в който работят”, каза Павел Лисев и сподели очакването си това експоненциално развитие да продължи още по-ясно и в следващия програмен период - процес, в който подкрепа могат за окажат европейските средства.

Фонд на фондовете ще управлява още по-голям ресурс в следващата многогодишна рамка, насочен специално към технологичен трансфер, Индустрия 4.0 и кръгова икономика. Изпълнителният ни директор представи накратко инструмените ни по Програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" 2021-2027. Сподели и за предстоящата подкрепа в Индустрия 4.0 - за компании, които търсят самооптимизация на база основани на данни заключения относно процесите им. Лисев подчерта, че подкрепата ни за технологичен трансфер ще бъде за проучвания в ранен етап или близо до излизане на пазара, за да се осъществи мост между университетски разработки и пазара.

“Ще подкрепяме университети, студенти и докторанти заедно с техните преподаватели, за да олесним прехода от образование към пазара на труда. Отправям покана към всички присъстващи да потърсят проактивно през сайта на Фонд на фондовете какви ресурси са достъпни на пазара, за кои сектори, защото инструментите ни са предназначени именно за подкрепа на българската икономика, при това с фокус върху проекти в Югозападна България и цялостно в регионите извън София”.

Информация и контакти за консултация може да потърсите тук: https://www.fmfib.bg/

Модератор на панела  “Етичното измерение на AI” беше Моника Манолова, експерт по иновации в Националната дигитална коалиция, а заедно с Павел Лисев участие в дискусията взеха: с видео връзка Ева Мейдел, член на Европейски парламент, а от залата - Мила Алиана, стратегически съветник към глобалната инициатива Planet Positive 2030, Мариса Залабак, AI етик и образователен психолог, проф. Андрес Леон-Гейер от Папския католически университет в Перу, проф. Радослав Милчев -  доцент във Факултета по индустриални технологии на ТУ – София и Георги Киров, изпълнителен директор и управляващ партньор в Crisp Labs.

Всички те дадоха различен поглед към етиката в изкуствения интелект - от психологически, бизнес и научен аспект, в това число и от гледна точка на въздействието му върху днешните деца, които са първото поколение, растящо в среда на все по-широко прилагане на AI. Достъпен е видеозапис от този последен панел от третия ден на конференцията тук

В рамките на три дни Green Transition Forum 4.0 беше платформа за открити дискусии за икономическите, технологичните и социалните аспекти на зелената сделка. Международни екперти споделиха визия за области като ВЕИ енергия, декарбонизация, кръгова икономика и ESG, храни и земеделие, финансиране, енергетика, COP 29, устойчивост и градско развитие, работни места и социална справедливост, иновации, изкуствен интелект, дигитализация и киберсигурност. Изданието събра над 1000 бизнес лидери, водещи политици, еврокомисари, експерти, представители на правителства и на неправителствени организации от региона. Всички дискусии от форума са достъпни на запис тук.