Новини

Две заявки за наградите Showcase 24 на ЕК представят успешни проекти чрез финансови инструменти на Фонд на фондовете

17.06.2024

Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (EИБ) организират петото издание на водещото събитие FI Campus 2024 на 25, 26 и 27 юни 2024 г. в Брюксел. Форумът отново ще обхване ключови теми, свързани с финансовите инструменти за периода 2021-2027 г., а част от програмата е и връчването на наградите Showcase Award 2024 за успешно прилагане на иструментите. След като получи отличия през 2019 и 2023 г. България отново ще се бори за приз, с две заявки, които демонстрират прилагането на “Микрокредитиране със споделен риск” и “Фонд за градско развитие”.

Заявките се подават под формата на кратки видеа, като задължително условие е те да демонстрират целите на инструмента и резултатите, които доказват успешното му изпълнение, както и ползите за бизнеса и въздействието. Условие е и включването на истински истории на подкрепени крайни получатели.

Вижте заявката за прилагането на “Микрокредитиране със споделен риск” със средства от ОПРЧР. Фонд на фондовете изпълнява инструмента чрез финансовия ни партньор SIS Credit и в подкрепа на социалното предприемачество и предприемачеството сред уязвими групи. Ползите за биснеса и икономиката са представени през експертното мнение на изпълнителния ни директор Виктория Христова, изпълнителния директор на SIS Credit Мартина Григорова и на Министерството на труда и социалната политика. Част от видеото са и историите на Димитър Борчев и Янина Танева, които управляват собствени проекти - фурна в с. Дрен, която захранва редица околни населени места, и социален проект за ръчни плетива в един от най-бедните региони на България.

 

Втората заявка за европейските награди  Showcase Awards 24 демонстрира успешните проекти на финансовия ни посредник за градско развитие в София и Южна България “Фонд за устойчиви градове”. През последните години фондът е подпомогнал с ресурс от 160 милиона евро десетки градски проекти - от облагородяване на обществени паркове и пространства, през възстановяване на исторически обекти, до градски библиотеки, културни центрове, нови спортни съоръжения и още много. Във видеото са включени кадри от градската градина в Пловдив, Парк “Възраждане в София, Библиотека и културен център “Пейо Яворов” в Бургас, най-голямата зала за катерене на Балканите в София, Зоологическа градина - Стара Загора и др.

С реализираните проекти в градове от София и Южна България ФУГ са постигнали над 603 000 m2 облагородени градски площи, улици и зелени пространства; над 113 000 m2 са изградените търговски и индустриални площи; 11 проекта, включващи обекти от културното наследство от национално значение, които очакват увеличен поток от допълнителни над 600 000 привлечени туристи. Видеото показва и реализирани проекти за зелена мобилност, сред тях и изграждането на Eldrive зарядните станции за електромобили. Напомняме, че “Фонд за устойчиви градове” вече два пъти (през 2019 и 2023 година) получава награда Fi-compass Showcase award.

Цялото видео от заявката за тази година вижте тук

Връчването на наградите ще се състои на официална церемония на 26 юли в Брюксел.