Новини

Тържествен старт на конкурса “Най-добър младежки стартъп в България 2024” с откриващо събитие в София Тех Парк

27.03.2024

В присъствието на министър Милена Стойчева беше даден официалният старт на конкурса “Най-добър младежки стартъп в България 2024” на Фонд на фондовете и СУ “Св. Климент Охридски”. Студенти от София и страната, представители на партниращите организации и на инициаторите на състезанието се събраха в Иновационния форум “Джон Атанасов” в София Тех Парк, за да отбележат официалното начало на динамични двумесечни обучения, менторски сесии, тренинги и участия в различни събития, които да помогнат на младите таланти в страната да реализират своята предприемаческа мечта. 

“Поздравявам ви за участието в конкурса. Иска се лична смелост, ангажираност и инициативност. Всички ние имаме нужда от нов подход  - на обединяване на ресурсите около конкретни ценности и цели. Имаме нужда и от определен начин на мислене - на предприемачи, защото именно предприемаческата и стартъп екосистема са тези, които ще осигурят нашето бъдеще.”, каза в обръщението си министър Милена Стойчева. 

От страна на Фонд на фондовете приветствие към студентите отправи изпълнителният ни директор Павел Лисев: “Мисията на Фонда е да бъдем максимално близо до предприемаческата екосистема и да помагаме на стартиращи проекти да мислят за глобална експанзия. Големият брой участници и партньори на конкурса този година е атестат, че предприемаческата среда у нас наистина съществува. Подготвили сме интензивна програма. Вземете максимума от нея. Тя е възможност да разберете какво ви очаква в пътешествието да имате собствен бизнес.”

Участниците поздрави и доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ: “Гордея се, че Стопанският факултет е партньор на конкурса от самото начало и знам, че нашите преподаватели и ментори ще дадат най-доброто на участниците, за да ги научат колко важни са партньорствата във всяка област от живота. Фактът, че тази година имаме над 40 организации, които подкрепят конкурса ни, показва, че инициативата постига устойчивост и носи потенциал година след година да случваме нови неща заедно. Надявам се да получите много нови знания и умения, да тествате възможностите пред вас и да ви предадем основния урок на нашия факултет - няма момент, в който си научил всичко, трябва винаги да бъдем в търсене на най-добрата версия на себе си.”

В третото издание на конкурса са включени 157 идеи, разработени от над 250 младежи, които кандидатстват като екипи или индивидуални участници. Заявките в сравнение с миналогодишното състезание са три пъти повече - доказателство за амбициозно разгърналия се мащаб на инициативата. В “Най-добър младежки стартъп на България 2024” има студенти от София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Видин, Ловеч и други по-малки градове, както и чуждестранни студенти и ученици от горен курс от 29 гимназии. Младежите са от 15 български и 7 чуждестранни университета. Традиционно част от състезаващите се проекти попадат в ИТ сектора, но има и такива в области като здравеопазване, селско стопанство, екология, спорт, образование и др. В сферата на социалното предприемачество ще се развиват 15 студентски идеи. 

Рекорден е и броят на партниращите в конкурса организации, в които влизат фондове за дялови инвестиции, финансови институции, професионални асоциации, фондации, акселератори, научни клъстери, глобални мрежи и др. Техни експерти са ментори в акселераторската програма към конкурса, която вече тече. Почти цялата местна екосистема е ангажирана към каузата да подкрепи бъдещите иноватори в стремежа им да станат част от предприемаческата среда в България. Предстои интензивно обучение с 40 уебинара, присъствени срещи с инвеститори и ментори, уъркшопове за личностно развитие, възможности за участие във външни събития на партньорите, пичинг сесии и още много други. Конкурсът ще приключи на 31 май с представяне на 10-те най-добри стартъпа пред жури, инвеститори и партньори на състезанието.

Снимки: Министерството на иновациите и растежа