Новини

Остава месец до крайния срок за кандидатстване в “Най-добър младежки стартъп 2024” на Фонд на Фондовете и СУ

Проектите в състезанието са вече над 50, а техни автори са както индивидуални участници, така и отбори

16.02.2024

Остава месец до крайната дата, в която студенти и младежи от цялата страна на възраст до 29 г. с иновативни бизнес проекти могат да изпратят описание на идеята си за успешен бизнес и да получат достъп до конкурса “Най-добър младежки стартъп 2024” на Фонд на Фондовете и СУ "Св. Климент Охридски". Заявките до момента са над 50, като броят им вече надхвърля този от миналогодишното издание на конкурса седмици преди финалния срок за кандидатстване. 

Индивидуални участници и отбори от над 10 града в България са описали идеите си в регистрационната форма. Отново проектите са не само на младежи от български университети, но и на такива, учили в САЩ, Нидерландия, Великобритания. По-голямата част от изпратените до момента заявки са за продукти или услуги на ниво идея, но за участие са кандидатствали и вече стартирали проекти, с работещ уебсайт, действащи процеси и първи клиенти. Идеите за иновации са в разнообразни сектори: биотехнологии, селско стопанство, възобновяема енергия и зелени решения, маркетинг, журналистика, изкуства, спорт и свободно време, грижа за здравето и медицински технологии, химия, финанси, човешки ресурси и др. Като основна мотивация за участие кандидатстващите споделят желанието да получат обратна връзка за перспективите пред идеята си и да я валидират. За младежите, които кандидатстват с вече стартирали проекти, най-привлекателна е възможността за контакти, придобиване на опит от експерти и възможност за привличане на финансиране. За някои от желаещите да се включат това не е първо участие в конкурс, а има и такива, които вече са успели да привлекат вниманието на инвеститори. 

Прозорецът за кандидатстване в “Най-добър младежки стартъп 2024” е отворен до 15 март. Участниците ще преминат през 10-седмична менторска програма. Конкурсът ще приключи на 31 май с представяне на десетте най-добри концепции пред партньорите на конкурса в Аулата на Софийския университет. 

Тази година рекорден брой от над 40 организации в предприемаческата екосистема подкрепят формата. Техни експерти ще бъдат ментори в десетките уебинари, уъркшопове, менторски сесии, обучения, гейминг срещи и състезания, организирани спрямо индивидуалните нужди на участниците. Те ще бъдат ангажирани и в дейности като предоставяне на достъп на участниците до събития, индивидуални консултации, номиниране с награди по техен избор и др.

Организаторите на конкурса - Фонд на Фондовете и Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" - имат амбицията да направят конкурса още по-мащабен от предходните две издания. Състезанието е под патронажа на Министъра на иновациите и растежа. Заявките се подават през сайта на “Най-добър младежки стартъп 2024”, а актуална информация за етапите на състезанието е достъпна във фейсбук събитието в страницата на Фонд на Фондовете тук

Партньори в тазгодишното издание са: Innovation Capital, Vitosha Venture Partners, Morningside Hill Capital management, New Vision 3, Silverline Capital, Sofia Angels Ventures, Bulgarian Angels Club, SeedBlink, Българската фондова борса (BeamUp), SIS Credit, Обединена българска банка, South East European Innovators Program (SEEIP), Sofia Tech Park, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) - Съвет по инвестиции, Съвет по иновации към БТПП, Founder Institute Eastern Europe, Ендевър България, Junior Achievement Bulgaria, Beyond pre-accelerator, The Edge, Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA), Асоциация на младите учени, Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), Професионална асоциация по роботика и автоматизация (ПАРАi), Българска E-комерс Aсоциация (БЕА), Българска финтех асоциация, Фондация „Клийнтех България“, Фондация "Жените в предприемачеството в България", Фондация BCause, Клъстер „Микроелектроника и индустриални електронни системи“, Клъстер “Информационни и Комуникационни Технологии”, Клъстер "Изкуствен интелект България", Биотехнологичен и здравен клъстер, Клъстер "Мехатроника и автоматизация", Teenovator, Център на Учебно-тренировъчните фирми (МОН), Enterprise Europe Network Bulgaria, Тук-там, Министерството на иновациите и растежа.

Информация за всички партниращи организации е достъпна във файла тук.