Новини

Фонд на Фондовете в панел за внедряване на иновации в рамките на събитието Innovation Nexus

13.02.2024

Министерството на иновациите и растежа съвместно с Министерството на образованието и науката и Посолството на Финландия в София организираха дискусия за развитието на иновационната екосистема в България. Събитието Innovation Nexus се проведе в София Тех Парк на 12-ти февруари в присъствието на министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева, зам.-министъра на иновациите и растежа Мартин Гиков, зам.-министъра на образованието и науката Генка Петрова, посланикът на Финландия в България Н. Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос, създателя на едно от водещите събития за стартъпи в света SLUSH Питър Вестербака, представители на финландските университети Аалто и Ханкен, на български университети и предприемаческата екосистема.

Представени бяха добри практики и акумулиран опит от финландска страна за развитие и насърчаване на иновациите и техния принос към икономическия растеж. Обсъди се и създаването на регионални иновационни долини, които да се свържат в център за създаване и развиване на иновации, основани на научна и развойна дейност. Целта на инициативата е да се даде възможност за комерсиализация на различни разработки на високотехнологични продукти и услуги, да се подкрепи бизнеса, академичните общности и талантите в България и Финландия.

По покана на организаторите в програмата на Innovation Nexus участва като модератор Константина Войнова, ръководител отдел „Дялови финансови инструменти“. Тя се включи в панела Creativity Café - From individual stories to ecosystem capacity (“Креативно кафе - от индивидуални успешни примери до капацитет на цялата екосистема”).

Проведоха се практически дискусии с фокус прилагане на финландския модел за внедряване на иновации в България. По думите на министър Милена Стойчева у нас има развита предприемаческа култура, нарастващ брой стартъпи в технологичния сектор и в биотехнологиите. Според последни данни на Евробарометър България се позиционира на първо място в класацията, което отразява желанието и готовността на младите хора да започнат свой бизнес.

Снимка: Министерство на иновациите и растежа