Новини

Фонд на фондовете се включва в тричасов презентационен панел за България на Web Summit 2023 в Лисабон

14.11.2023

Фонд на фондовете се включва в българската делегация, която ще представи страната ни в рамките на Web Summit 2023 в Лисабон между 13-16 ноември. Форумът е сред най-мащабните събития в Европа за сектора на технологиите и дигитализацията, а България ще бъде представена от над 40 технологични компании, шест фонда за рисков капитал и институциите, инициирали българското участие - Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия заедно с Министерството на иновациите и растежа, Столичната агенция за инвестиции и Фонд на фондовете. Медийни партньори на българското участие са The Recursive и комуникационната агенция Storytelling Studio.

Успехите на България в развитието на инвестиционната среда и местни технологични разработки ще бъдат презентирани на 15 ноември в тричасовия панел „#BreakingGrounds: Тайният възход на България като иновационен център в Европа“. Панелът ще бъде посветен на постиженията, които превръщат България в отличителна екосистема за създаването на следващи технологични иновации. В презентациите ще участват стартъпи от A-отбора на страната, експерти от местни фондове за рисков капитал и успешни предприемачи, които ще разкажат за инвестиционните предимства на България, динамичната стартъп екосистема и многообразните възможности на средата у нас. 

Събитието има за цел да представи на международната сцена на Web Summit неизползвания потенциал за иновации, който България може да предложи на света и да привлече нови инвеститори за бъдещо сътрудничество в рамките на процъфтяващата технологична общност в страната. 

В презентациите ще се включат г-жа Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа на България и Павел Лисев, изпълнителен директор на Фонд на фондовете, който ще представи ролята на ФнФ в развитието на рисковите инвестиции у нас, фокуса на финансовите инструменти на дружеството в настоящия програмен период и участието на Фонда през последните години в израстването на цяло ново поколение технологични компании с продукти и услуги с глобално приложение. От наша страна ще се включи и още един от изпълнителните ни директори - Бисер Петков, заедно с Дочка Василева, директор „Проектна информация и финансиране“. В панелните дискусии участие ще вземат и експерти от два от фонд мениджърите за дялови инвестиции на ФнФ - Silverline Capital и Vitosha Venture Partners, както и иновативните български компании LatticeFlow, Evrotrust, Nasekomo, Epix.ai, Exadel, 

Integrator, Anthill, Diginovo, Vodoraslo, Dronamics, Whisp и др. компании. За предимствата на инвестиционната и предприемаческа среда на България ще говорят и експерти от екипите на Endeavour България и Българската асоциация за частен и рисков капитал (BVCA).

Събитията на ирландската Web Summit са събрали до момента над половин милион души в няколкото ежегодни събитийни платформи - Web Summit в Лисабон, Web Summit Rio в Рио де Жанейро, Web Summit Qatar в Доха, Collision в Торонто и RISE в Хонконг. Мисията на Web Summit е да създава значими и трайни връзки между бизнес лидери, основатели, инвеститори, медии, политици и обществени фигури, които променят света.