Новини

Над 40 проекта в различен етап на реализация ще бъдат подкрепени в “Най-добър младежки стартъп в България 2023” на Фонд на фондовете и СУ

Менторската програма започна, в нея са предвидени над 40 лекции и събития

19.04.2023

Стартира 6-седмичната обучителна програма, част от конкурса “Най-добър младежки стартъп в България 2023” на Фонд на фондовете и СУ "Св. Климент Охридски" и с участието на над 20 партниращи организации от инвестиционната и стартъп среда у нас. За второто издание на националния конкурс заявки подадоха над 40 индивидуални участници и екипи. Проектите са на различен етап - от идейна фаза до функциониращ продукт/услуга със солидна клиентска база. Менторската програма, през която участниците ще преминат в следващите седмици, е адаптирана към възрастта им и към фазата на развитие на проектите.

Коркурсът ще подкрепи акселерирането на идеи от много и различни области - финтех, протеинови храни, електронна търговия, рециклиране, виртуална реалност в туризма, приложения на изкуствения интелект, реклама, електромобилност, образование, музика и изкуства, технологии в здравеопазването, родителство, агротехнологии и градско земеделие, кариерно развитие, мобилност в градска и извънградска среда, гражданско общество, козметика, архитектура и др. Силно впечатление в заявките прави доброто описание на проектите, приложените презентации и линкове към функциониращи сайтове за продуктите/услугите, както и изчерпателната и прецизна аргументация на кандидатите за мотивите им да участват в конкурса. 

Автори на проектите са студенти или завършили вече образованието си възпитаници на 17 университета от градовете София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе и Благоевград, както и такива в чужбина - Обединеното кралство, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Германия, Руската федерация и др. Част от второто издание на конкурса са и проекти на ученици от 7 български гимназии. Сред подадените заявки има проекти на ниво концепция, но над половината са за такива с готов прототип, първи потребители или увеличаваща се клиентска база. 

В седмиците до 6 юни екипите ще се обучават в над 40 онлайн и присъствени менторски сесии и събития. Предвидени са лекции за: изготвяне на бизнес план; създаване на екип и валидиране на идея; набиране на финансиране чрез микрокредитиране, дялови инвестиции, бизнес ангели и на фондова борса; посещения в различни партниращи организации; срещи с успешни остователи на стартъпи и още много. Финалът на конкурса “Най-добър младежки стартъп” 2023 ще се състои на 7 юни, като до представяне пред инвеститори ще бъдат допуснати десетте най-добри идеи. До тази дата участниците ще имат и тренинги за работа с инвеститори и представяне пред тях, както и ще работят по презентациите и развитието на проектите си.

Пълната програма на менторската програма по дати е достъпна тук.

Сред партньорите на "Най-добър младежки стартъп в България 2023 " са: Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA), фонд мениджърите за дялови и квази-дялови инвестиции на Фонда на фондовете: Innovation Caрital, Vitosha Venture Partners, NV3, Morningside Hill Capital Management, Silverline Capital, българското подразделение на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor, Българската асоциация по роботика и автоматизация - PARA, най-голямата българска ангелска мрежа CEO Angels Club, Българската фондова борса (БФБ), платформата за инвестиции в стартиращи компании SeedBlink, българското звено на един от най-големите преакселератори в света Founder Institute, Съветът по инвестиции към Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Министерството на иновациите и растежа (МИР), Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), Teenovator, Junior Achievement Bulgaria, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), Обединена българска банка (ОББ), SIS Кредит, Асоциацията на младите учени, Стопанският факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и др.

Медиен партньор на събитието е Лидер.бг.

Още информация може да намерите в сайта на конкурса на адрес: http://startup-competition.fmfib.bg/