Новини

Фондът на фондовете: 150 млн. лв. даваме за подкрепа на фирмите през пет фонд-мениджъра до края на 2023 година

Над 2700 проекта сме подкрепили до момента. 1,2 млрд. лв. са предвидени по новата програма Конкурентоспособност, заяви изпълнителният директор на Фонда на фондовете в рамките на Българо-турски бизнес форум в Бургас

24.03.2023

„150 млн. лв. за дялови инвестиции са налични през петте фонд мениджъра на Фонда на фондовете. Имайки предвид всички предизвикателства, съпътстващи икономиката и на двете държави, този тип финансиране е изключително подходящ за компании, които се намират на ранна фаза на развитие и искат да реализират по-рискови проекти. 65 млн. лв. са достъпни през седемте ни банки-партньори по Програма „Възстановяване“, а 85 млн. лв. – в подкрепа на проекти, облагородяващи градската среда.“

Това каза на Българо-турски бизнес форум в Бургас, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНСМП) към Министерство на иновациите и растежа (МИР), изпълнителният директор на Фонда на фондовете (ФнФ) Мартин Гиков.

„Част от ролята на Фонда на фондовете е да достига до по-слабите участници в българската икономика, които имат нужда от финансова подкрепа. Ресурсът ни е по програмен период 2014-2020, от който компаниите могат да се възползват до края на годината“, сподели Мартин Гиков, като добави, че се предвижда подкрепа на проекти в сферата на социална икономика, околна среда, земеделие, морско дело и рибарство.

До момента Фондът на фондовете е финансирал 2700 проекта, като се очаква до края на годината броят им да достигне 4500 при сериозен интензитет на инвестиране, каза още той.

„Заедно с нашите партньори се стремим да промотираме всички възможности за насърчаване на проекти, които добавят стойност в българската икономика. Мандатът за управление на над 1,2 млрд. лв., който ни беше възложен по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027, е сериозна възможност за мобилизиране на ресурс в помощ на малките и средни предприятия, включително за развитие на иновативни бизнеси“, подчерта Гиков. Той представи нови възможности за предприемачите по време на събитието, в което се включиха представители на над 320 компании от България и Турция в областта на финтех, киберсигурност, агро технологии и дигитално земеделие, възобновяеми енергийни източници, иновативни и стартиращи компании от всички икономически сектори. 

„Ключово предизвикателство за нас е да структурираме инструменти, които да работят успешно през следващите седем години и да покрият нуждите на фирми, които нямат конвенционален достъп до финансиране”, отбеляза още Гиков и добави, че Фондът полага целенасочени усилия да обединява всички участници в предприемаческата екосистема и да обогатява инвестиционната среда.

Сред акцентите в програмата на форума беше и подписването на Меморандум за разбирателство между ИАНМСП и Организацията за развитие на малките и средни предприятия в Турция за стимулиране на взаимоотношенията на МСП (KOSGEB), на подписването на който присъстваха министърът на иновациите и растежа Александър Пулев – принципал на Фонда на фондовете и ИАНМСП, както и н.пр. Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция в България.