Новини

Фондът на фондовете пред БНТ: До момента сме подкрепили 200 стартъпа

На разположение на крайните получатели до края на годината са още 150 млн. лв. за дялови инвестиции

01.03.2023

„До момента сме подкрепили 200 стартъпа чрез пет финансови посредници, в които ние сме основен инвеститор. Те покриват целия жизнен цикъл на една компания – от първоначалната идея до по-развити малки и средни предприятия. Сумата инвестирана към момента е около 100 млн. лв., а на разположение на крайните получатели до края на годината са още около 150 млн. лв.“, споделя в предаването „Иновативно“ на БНТ Мартин Гиков, изпълнителен директор на Фонда на фондовете.

Пред Националната телевизия Гиков, Макс Гурвиц, управляващ партньор във фонд посредника на Фонда на фондовете „Витоша Венчър Партнърс“ и основателят на компанията “PetBuddy” – Александър Серов, разказват за това как се финансира стартъп, за прекия път от идеята до създаването на успешен бизнес и колко е важна подкрепата от благонадежден финансов и стратегически партньор.

„Ние се занимаваме с дялови инвестиции, а именно срещу придобиването на дял в компанията (винаги миноритарен, средно между 8-15% до максимум 20%) осигуряваме финансова подкрепа.“, сподели Гурвиц и добавя: „ Решенията за развитието на компанията се взимат от самите основатели. Ние влизаме като финансов и стратегически партньор. Идеята е една компания да порасне достатъчно много, за да излезем с хубава печалба при продажбата на дяла“.

За ползите от това партньорство говори и собственикът на компанията, като посочва, че именно то осигурява възможността да дръзнеш да осъществиш идеята си и да я развиеш.

“PetBuddy” е онлайн платформа, в която според профила на домашния любимец (засега включващ кучета и котки) автоматизирано се изготвя персонализирана кошница от специално подбрани продукти и услуги, необходими за неговото отглеждане (включително обезпаразитяващи средства, храна, играчки, преглед от ветеринар, имунизации и др.).

Целият запис на предаването може да видите тук.