Новини

С обучение приключи първи етап от Национален конкурс за най-добър младежки стартъп 2022

Избрани са финалистите в конкурса

31.05.2022

Националният конкурс за най-добър младежки стартъп 2022г., организиран от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Фондa на фондовете, привлече значителен интерес. Самостоятелно и в екипи, кандидати от различни университети от цялата страна представиха вдъхновяващи идеи за бизнес и иновации в сферата на устойчиво земеделие, дигитализация, образование, култура и културно наследство, изкуство, спорт, кръгова икономика, умни и екологични жилища и др.

Конкурсът се провежда под патронажа на Министерство на иновациите и растежа и в партньорство с ОББ, Витоша венчър партнърс, Иновейшън кепитъл, Морнингсайд Хил, Ню Вижън 3, Силвърлайн Партнърс, Ендевър България, БТПП (Съвет по инвестиции), BVCA и София Тех Парк.

В среда на силна конкуренция 23-ма кандидати бяха допуснати  за участие в обучителния ден (Training Day), който се проведе на 26.05.2022г.. Организатори на събитието бяха доц. Савина Михайлова от Стопански факултет и Дочка Василева от Фонда на Фондовете. 

В сутрешната сесия участниците се включиха в предприемачески игри под ръководството на проф. Цветан Давидков от Стопански факултет, обогатиха знанията си по данъчната политика с г-жа Таня Павлова представител на WIN IFA България и научиха за ролята на банките в процеса на растеж от д-р Кирил Величков от ОББ.

В следобедната сесия обучение проведоха Павел Велков от Морнингсайд Хил Венчър Кепитъл по темата „Генериране и валидиране на идея“, Александър Терзийски от Ню Вижън 3 по темата „Бизнес планиране“, Макс Гурвиц от Витоша Венчър Партнърс по темата „Маркетинг и продажби“ и Явор Гочев от Иновейшън Кепитъл по темата “Набиране на капитал и представяне пред инвеститори“.

Всички участници проведоха индивидуални менторски срещи с фонд мениджърите и получиха ценни съвети за развитие на бизнеса. В края на деня участниците представиха своите иновативни бизнес идеи пред фонд мениджърите. Десетте най-добри проекта бяха избрани да продължат към финала, който ще се състои на  7-ми юни под формата на Pitching Day.

  1. Щастливи сме да съобщим десетте най-добри проекти: Labsi – приложение за съхранение на лабораторни изследвания;
  2. Unboxd – приложение за търговия на дрехи втора употреба;
  3. Vodoraslo – пречистване на въздух в помещения с помощта на водорасли;
  4. Mentor the Young – програма за индивидуално менторство на младежи;
  5. Twisted Technology – иновативни услуги за компютърна техника;
  6. Vertikale – устойчиво вертикално земеделие;
  7. Bean Bags for the Planet (BBP) – производство на Барбарони от пречистени цигарени филтри;
  8. Immunity smart – устройство за умни жилища;
  9. Make it 3D – приложение за създаване на 3D модели на геопространствена информация;
  10. Млад изобретател - образователна платформа подпомагаща учениците превръщайки ги в иноватори на бъдещето;          

Честито на всички избрани кандидати и успех във финалния Pitching Day!