Новини и анализи

Пациентите на Клиника по изгаряния и пластична хирургия в „Пирогов“ вече ще бъдат лекувани при най-съвременни условия

Проектът е подкрепен финансово от Фонд на фондовете

24.10.2019

Днес, 24 октомври 2019 г.,  официално беше открита изцяло реновираната сграда на Клиниката по изгаряне и пластична хирургия в Университетската спешна болница "Пирогов" в София.

Сградата, в която се помещава Клиниката, е построена през 1976 г. и оттогава не е била обновявана. След извършения ремонт вече е една от най-модерните лечебни заведения в България, а пациентите й ще бъдат лекувани при най-съвременни условия.

Преустроени, реконструирани и модернизирани са "Отделение по анестезиология и интензивно лечение", "Отделение по изгаряния и пластична хирургия-деца", "Операционен блок", въведени са мерки за енергийна ефективност за постигане на клас „С“. Закупена е високотехнологична апаратура в 4 операционни зали и в реанимацията.

Средствата, с които са извършени строително-ремонтните дейности  са в размер на 5 947 138.56 лв., осигурени от Фонд на фондовете, чрез рециклирани средства по инициатива JESSICA (Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“) и съ-финансирани от Фонда за устойчиво градско развитие (ФУГР).

Сумата за закупуване на апаратура и оборудване в размер на 4 359 000.00 лв. е отпусната с Постановление на Министерски съвет от декември 2018 г.

По време на церемонията, в изказванията си всички се обединиха около тезата, че общите усилия са довели до този добър резултат.

Пръв думата взе изпълнителният директор на „Пирогов” проф. Асен Балтов. Изказвания направиха и министърът на здравеопазването - Кирил Ананиев, зам. - министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“- Деница Николова и Надя Данкинова – изпълнителен директор на Фонд за устойчиво градско развитие, които също присъстваха на събитието.

Изпълнителният директор на Фонд на фондовете и зам. председател на Управителния съвет -  Александър Георгиев, изтъкна, че за него е изключително приятно да види как успяваме да обединим, държава, частен сектор и европейски институции и те работят заедно в полза на страната ни. И добави: „От начина, по който се финансира дейността по обновяването на Клиниката още веднъж получихме доказателство, че в сектор „Здравеопазване“ има финансово рентабилни проекти. Това, разбира се, до голяма степен зависи от ръководството на лечебното заведение, за което го поздравявам.“

След официалната част присъстващите на събитието бяха поканени да разгледат Клиниката, в която вече се лекуват пациенти.